Underbara frukost

Hej bloggen! Visst håller ni med om att frukosten gör det värt att gå upp på morgonen? När klockan ringer tidigt och man är så trött att ögonen svider och det är så lockande att stanna kvar i sängen, är frukosten typ det enda som gör det värt att stiga upp. För vem vill ligga kvar i sängen hungrig liksom. Igår kväll låg jag i min säng lääänge och försökte övervinna mina nysningar och därmed somna, och under tiden låg jag och tänkte på vad jag skulle äta till frukost. Eftersom jag hade bestämt mig redan igår kväll för att vara hemma och kurera mig visste jag att jag skulle ha oceaner av tid och ett helt kök för mig själv att tillgå, så jag bestämde mig för att baka frukostäppelpaj. Att det var en frukostäppelpaj innebär att det alltså inte var en hederlig äppelpaj a lá Leila Lindholm eller liknande smör-och sockerälskare, utan en äppelpaj som funkar som en lite sötare och godare frukost än vanligt. När jag satt där och åt och var alldeles lycklig över hur gott det var, kände jag att jag bara måste dela med mig av receptet, för det lever verkligen upp till förväntningarna!
 
 
Kolla bara, mums. Så här kommer receptet! Ursprungligen kommer det från http://ptbyemma.se/blog/2014/08/appelpaj-med-vaniljsas-till-frukost/, men jag har ändrat det lite så att det är lite sötare samt passar mina egna förutsättningar i form av allergier och det amerikanska livsmedelsutbudet. 
 
Frukostäppelpaj för en person
1 äpple
1 dl havregryn
2 tsk fullkornsvetemjöl, alt vanligt vetemjöl
några droppar vaniljextrakt, alt  1 krm vaniljpulver, eller valfri mängd vaniljsocker om man känner för det
1 krm bakpulver
valfri mängd kanel
1 nypa salt
1 tsk smör eller kokosolja
1 näve hackad mandel, eller flagad
1/2 + 1/2 banan
några droppar vaniljextrakt, eller 1 krm vaniljpulver
1 dl kvarg eller en tjock yoghurtvariant
valfri mängd honung
 

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda ihop havregryn, mjöl, vanilj, bakpulver, lite kanel och salt.

Mosa ena bananhalvan med en gaffel och blanda ihop med ovanstående ingredienser. Om du vill ha degen sötare, tillsätt då lite honung. 

Tillsätt kokosoljan eller smöret. Stenhårt smör var ingen höjdare märkte jag, så micra det lite lagom så går det nog bättre att finfördela det!

Skiva eller klyfta äpplet och lägg på bakplåtspapper i en form. Pudra över valfri mängd kanel och ringla lite honung över.

Smula sedan över smuldegen och mandelhacket och ställ in i ugnen i 15-20 minuter.

 

Blanda ihop yoghurten/kvargen med vanilj, mosad banan och eventuellt lite honung, under tiden äppelpajen är i ugnen. Om du inte gillar banan kan du självklart hoppa den och söta med enbart honung istället. 

 

Slutligen, ät och njut av denna goda, lyxiga start på dagen! 

Kram!

Fredrika

 




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

fredrikasblogg.blogg.se

Utbytesstudent i Minnesota, USA 14/15

RSS 2.0