Dagens visdomsord

Hej bloggen! Jag hoppas att ni har det superbra på andra sidan vattnet. Jag sitter med min filosofiläxa, analys av Platos Critos, och vad passar väl bättre då än ett litet citat från denna häpnadsväckande text?! Alltså Socrates, min gud. Han fortsätter leverera även i denna relativt svårlästa och intressanta dialog mellan honom själv och vännen Crito. De diskuterar huruvida Socrates borde fly eller inte från fängelset dagen innan han ska dödas, och trots alla argument om vänner och familj som Crito kommer upp med, är Socrates fast övertygad om att han inte ska fly, trots att möjligheten finns. Varför? Jo, för han har faktiskt en skyldighet gentemot Aten, där han bor. Han har tagit del av Atens alla fördelar för sina medborgare, som utbildning och annat, och då är det hans skyldighet att ta del av rättssystemet också, oavsett hur irrelevant han själv tycker att anklagelsen är. Att fly från samhället Aten är helt enkelt inte moraliskt rätt för Socrates. Jag säger bara wow. Tänk om man lyckades vara så rationell själv och övertygad om vad som är rätt och fel, och framför allt leva som man lär!
 
I denna konversation kom Critos oro upp över vad alla andra skulle tycka om att han inte räddade Socrates. På detta svarade Socrates "But why, my dear Crito, should we care about the opinion of the many? Good men, and they are the only persons who are worth considering, will think of these things truly as they happened." Vilken insikt! Varför bry sig om vad alla andra ska tycka, så länge man vet att de kloka, kärleksfulla och uppmuntrande människorna kommer att förstå precis varför man handlar som man gör? 
 
Ta hand om varandra! 
Fredrika
 
PS: Ett inlägg om helgens äventyr är på g, eller ja, påtänkt i alla fall. För tillfället är det lite för mycket läxor och tävlingar coming up för att tid ska finnas att lägga upp alla bilder och så, men det kommer, så stay tuned! Kram

fredrikasblogg.blogg.se

Utbytesstudent i Minnesota, USA 14/15

RSS 2.0