37 dagar kvar!

Hej bloggen! Mina tankar upptas i stort sett bara av tankar på - gissa en gång - ja, utbytesåret, men mellan de tankarna smyger sig även lite annat in, som frågor som när och vad ska jag träna idag? (Ja, min träningsplanering suger för tillfället, eller har gjort i ett halvår nu) och vad ska jag baka idag? Något jag har kommit till insikt om under de senaste sommarlovsveckorna är min nya livsfilosofi/motto/ordspråk, som är ingen dag är fulländad och meningsfull utan bakning. Hoppas verkligen min värdfamilj tycker om att äta bröd, yoghurtcheesecakes, rawbollar, bönchokladkakor osv, för annars kommer jag få grov bakabstinens när jag inte har min familj som pliktskyldigt äter upp det jag skapar i köket... 
 
Nog om bakning - det kan vi ta någon annan gång, för jag har ju faktiskt ett AMERIKAÅR att tänka på!  En central roll i ett utbytesår har ju förstås skolan, eftersom man faktiskt åker på ett akademiskt och kulturellt utbyte. Nu menar jag inte skolan i Sverige, för den pausar jag vänligt men bestämt från i ett år, men den amerikanska high schoolen man går i är ju mycket viktig och ett ställe där man kommer att tillbringa mycket tid. Därför tycker jag att det är läge att skriva lite om den, eftersom jag redan vet litegrann om min kommande tid där. 
 
Jag kommer att gå på Stillwater Area High School (SAHS) under min tid i USA. Skolan är fullständigt gigantisk med mina mått mätt och rymmer 2200 elever! Jag hoppas verkligen att de har en karta över skolan med kvalité motsvarande en inomhussprintkarta, för annars är jag körd, med tanke på mitt obefintliga lokalsinne... Hur som helst, skolans kursutbud har i princip inga begränsningar - allt från How to build (almost) anything till Metals and Jewelry till Floral design till Speech till Women on weights (HA-HA) går att välja mellan. Jag fick ett 36 sidor långt dokument skickat till mig med alla kurser. Jag blev verkligen sjukt glad när jag såg att man kan välja mellan så mycket, för jag tänkte läsa roliga kurser och inte massa sådant naturaktigt som här hemma, och lyckan när det då finns tio olika bildklasser att välja mellan var ju total! Så, det var svårt att välja mellan alla dessa spännande ämnen och jag hann ändra mig många gånger, men till slut så lyckades jag fylla mitt schema med ämnen som verkade kul! Jag behövde skicka in mina val redan nu under våren, eftersom vissa klasser hade en tendes att fyllas fort tydligen. De enda obligatoriska kurserna för utbytesstudenter på SAHS är American History och American Literature. Man har sex lektioner varje dag, som för övrigt är exakt 53 minuter långa, så jag hade ganska många val att göra, eftersom jag även skulle välja ämnen till vårterminen redan nu. Vissa kurser är två terminer långa och vissa en termin. Så här kommer mina val:
 
Choir: ÄNTLIGEN får jag ha kör igen! Har saknat det så mycket under dessa två år i gymnasiet då det har varit sport för hela slanten istället för musik, som det var under mellan-och högstadiet för min del. Nu blir det kör varje dag under både höst-och vårterminen, och jag ser så mycket fram emot det. Det finns fyra olika körer på SAHS och jag kommer att göra någon slags audition innan skolan börjar, för att se vilken kör jag hamnar i. 
 
Biotechnology: Jag frångick min plan om att pausa helt från det naturvetenskapliga när jag upptäckte att den här roliga kursen finns. Den är två terminer lång, och enligt beskrivningen kommer man att få göra massor av roliga laborationer, som vi bara har haft teori om på biologin och kemin hemma. Antagligen blir det till stor del samma områden som vi har jobbat med, men att det är på engelska och mycket labb gör nog att det blir kul ändå. Dessutom är det just något bioteknik-relaterat jag vill plugga efter gymnasiet, så det är nog rätt lämpligt att lära sig lite sådant på engelska. 
 
 Drawing: Bild är ett annat ämne som jag har saknat rejält, men inte lika mycket som musik dock. Det fanns som nämnt många olika bildkurser att välja mellan istället för bara Arts, som jag trodde det skulle vara. Känns lite tråkigt att det inte är alltihop utan istället uppdelat mellan lerskulpturer, målning, skissning och smycken, men aja. Det blir kul hur som helst. Denna kurs kommer jag att läsa på hösten. 
 
 Debate: Det känns riktigt kul att ha debatt som ett ämne nästa år. Det är något jag tycker att vi ägnar oss åt alldeles för lite åt på min skola, så att få göra det 53 minuter om dagen blir nog intressant. Även denna kurs är på hösten.
 
 Sociology: Denna kurs kommer jag att ha på våren, men jag har fortfarande inte riktigt förstått vad det är för något. Det jag läste om sociologi på Wikipedia och i kursbeskrivningsdokumentet lät intressant i alla fall.
 
 Speech: Jag antar att det helt enkelt är retorik det här, vilken känns nyttigt och bra så den kändes given. Hon jag mejlade om mina val skrev tyvärr att den här kursen kanske ställs in, så då tog jag Metals and jewelry som andrahandsval. 
 
 
Avslutar med en bild på Stillwater Area High School, tagen från Wikipedia. Den ser ganska tjusig ut, tycker jag! För övrigt så kollade jag på skolan i Google maps, och den verkade bestå av ett helt sjukt stort område med massor av fotbollsplaner, baseballplaner, tennisbanor och till och med en egen friidrottsarena utomhus! Wow. Denna skola, som ligger i en stad med cirka 18 000 invånare, har nästan bättre arenor än hela Uppsala med 200 000 invånare... Skumt. 
 
Ha en fin dag, mina vänner!
Fredrika

fredrikasblogg.blogg.se

Utbytesstudent i Minnesota, USA 14/15

RSS 2.0